查看: 6951|回復: 6
收起左側

[轉貼]Nokia LUMIA 1020 tobytse用家心得

優點:
1.相機質素靚,影相一絕
2.音色靚,擴音器大而不拆音
3.機身用料靚,扎實.
4.話音清晰
5.陽光下仍然睇到mon,呢個真係good(samsung係完全睇唔到)
6.鈴聲夠大,靚聲. 喇叭靚
7.wi-fi detect超快, 即search即連接.
8.Nokia map離線可以用,呢個讚!
9.內置FM Radio.
10.充電快,好快就充完.
11.運作都算暢順.
缺點:
1.機身平滑,容易煽手.
2.手握機身未能舒適,鏡頭位置頂住,(相信唔少師兄都有呢種感覺)
3.個bing search根本廢,可以廢除,浪費個位置
4.震動太細,細到根本feel唔到,除非你較有聲(翻工,翻學較靜音模式成日miss call)
5.筆劃排序太煩,冇作用(一裝過唔知幾多個apps,就會出現筆劃排序)
6.google mail用唔到,買返黎半個月個google mail都登入唔到.
7.地圖太慢,會間唔中lag
8.電量勉強用到一日(不打機,日常操作打出打入,whatsapp..)
9.Nokia Camera太多,其實可以將D functions Group埋一個Apps
10.輸入法未能盡全面(有簡體拼音,但冇繁體拼音)
11.手寫輸入法好多都Detect唔到.
12.冇得較禁止旋轉畫面.
13.省電模式可廢除,起唔到作用
14.時間冇得較12小時制
15.電量無得係螢幕上面顯示幾多%,要另外down
16.螢幕亮度未能人性化,只有高中低.
17.個耳機買返黎折曬,因為d線質料好軟,所以一聽就有拆音情況,感覺就黎斷.
18.解像度低,同iphone 5,note2對比,模糊一點.
19.置頂果條野,可唔可以同我hold住係到?唔好掂下就出現,唔掂就消失.點睇時間?
20.App太少,就算少都唔緊要可能因為D apps就市場岩開發
好多都唔完善,例如彈apps,唔夠穩定,功能未能與iphone,android同步.apps質素參疵不齊.
21.相簿刪除相片,未能全部刪除,要續個選.
22.鬧鐘只有鬧鐘,計時,世界時鐘,碼表乜都冇.
23.有d位置根本浪費左,好似通訊錄,上面(聯絡人)呢三隻字太大隻,
同埋自己個microsoft個人帳戶icon太大,好阻位,令到通訊錄d人,騰曬落下面.(都係果句廢筆劃排序(冇甘得閑去數),字母已經足夠.
24.Apps順暢度唔及ios,andr快,options唔夠多.
25.未能將apps分類,唔可以group埋一個資料夾.
意見:
我買nokia,因為我仍然支持佢,希望佢有一日出人頭地.
如果你問我有一日點解放棄nokia,只可以講佢個apps市場唔夠大,
發展唔夠完善,apps質素參疵不齊.
基本佢系統都算漸漸成熟,但仲有好多地方有需要改進.

http://www.dcfever.com/reviews/read.php?id=13830
heatlevel[轉貼]Asus Padfone infinity用家心得
heatlevel[轉貼]Samsung Galaxy Mega 6.3家心得
heatlevel[轉貼]Acer Liquid E2-V370用家心得
heatlevel[轉貼]Samsung Galaxy Note 3 4G用家心得
heatlevel[轉貼]Google Nexus 5用家心得
heatlevel[轉貼]BlackBerry Z30用家心得
heatlevel[轉貼]Sony Ericsson XPERIA X10 mini用家心得
heatlevel[轉貼]LG G Pro Lite用家心得
heatlevel[轉貼]Infocus IN810用家心得
heatlevel[轉貼Asus Fonepad Note 6用家心得
heatlevel[轉貼]Nokia LUMIA 1520用家心得
heatlevel[轉貼]Sony Xperia C 用家心得

回復

好像敘述的還不錯 謝分享
回復

看看吧,大家都会支持你
回復

泪流满脸。。。爆頂版主。。。
你的发贴。。是我門看贴的动力。。。
推推推。。。推你上神台。。
回復

回復

看看吧,大家都会支持你
回復

回復